Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 22:17 - Копирано от stesha blog.bg Да бъдем съпричастни!
Автор: priqtel12 Категория: Други   
Прочетен: 5558 Коментари: 9 Гласове:
3



Моля, копирайте поста ми, за да получи гласност! Това ще ми е необходимо при бъдещи правни мерки. Благодаря предварително!


Здравейте, казвам се Стела Башева, на тридесет и девет години съм, от София. Омъжена съм и имам две дъщери. Едната живее във Франция, защото спечели стипендия поради отличен успех и беше приета да следва в Сорбоната.
Другата още е ученичка - 10 клас в английската гимназия. Съпругът ми Деян Башев е строителен инженер и работи като главен мениджър на един голям строителен обект, аз самата съм химик и работя в частна хирургична клиника св. Панталеймон.

Наложи ми се да прибегна до вашето отношение по следния случай.

От две години си закупихме жилище в района на община Студентска. Личните ни карти са с адресна регистрация от предишния адрес, към община Средец. До този момент не сме сменяли адреса, защото имаме и още един имот в район Средец. Но тъй като се налага смяна на личната карта на съпруга ми, поради изтичане на срока, решихме така и така, че щом ще се ходи по този повод в общината - да си направим и постоянна регистрация на настоящия адрес. Предния ден ни обясниха, че документите, които са необходими за тази цел са ЕДИНСТВЕНО личните ни карти и Нотариален акт, който да удостовери, че сме собственици на апартамента, в който живеем и където искаме да бъдем регистрирани. И нищо друго!
Вчера с посочените документи предиобяд се наредихме пред едно от гишетата на служба ЕСГРАОН в община Студентска. Прие ни една служителка и ни насочи да платим първо таксата за заявленията. След това се върнахме със закупените бланки и започнахме да ги попълваме с  необходимите подробности, около нашите лични данни. След като приключихме, се върнахме на същото гише. Но там имаше трима чакащи. В съседство имаше едно свободно гише и попитахме най- любезно служителката зад стъклото, дали е склонна тя да ни обслужи, тъй като бързаме да се върнем на работа. Тя кимна потвърдително и повече от енергично дръпна документите ни. Нотариалният акт хвръкна нанякъде и падна неизвестно къде на пода около краката й. Личните карти също. След, което  - тя с менторски тон ни разпореди: "Освободете мястото !"
На въпроса какво място да освободим, тя отговои троснато, че има да обслужва хора преди нас, а ние да си чакаме реда?!!!
Поискахме си обратно документите, съобщавайки й, че се отказваме от нейните "услуги", поради това, че сме изумени от тона и начина по който си "върши" работата. Съответно й се извиних, че ще й се наложи да стане от стола си, за да се наведе за да вдигне документите ни от пода. И това я вбеси. Започна да вика, че я иронизираме и още, че от такива като нас не й се ходи на работа...
Виновно наведохме глави и се преместихме пред първото гише, където вече никой не чакаше. Трябва да спомена, че двете служителки седят една срещу друга и успяха да си разменят спесифичните погледи...
Последва рутинно обаждане в община Средец, за да потвърдят от там, че ние сме с адресна регистрация там. И ни заяви, че оттам й отговорили, че такива лица не съществуват в регистрите! Бяхме шашнати. помолихме я да попита отново, но тя отказа и даде предположение, че регистрационните ни картони по всяка вероятност са били "затрити". Съпругът ми я попита - означава ли това, че ние не съществуваме след като никъде няма данни за нас, а тя взе да ни чете конско, че вместо да се "правим на важни", да вземем, че да си вървим  и да се върмен при тях в общината с
- удостоверение за граждански брак
- актове за раждане на нас и децата ни
- есграони на родителите,
братя и сестри и официоални справки-удостоверения кой къде живее...

Вече достатъчно изнервена се поинетресувах защо предния ден като сме питали за необходими документи са ни спестили сегашната информация и тя каза, с пригласянето на другата колежка - че вместо да им губим времето да правим това, което се изисква по закон.
Бяхме бясни. Съпругът ми настоя да отидем на Леге 6 в Средец, и да питаме дали действително ни няма в регистрите.
И о, Слава Тебе Господи! Имало и нормални хора сред чиновниците. Една жена на средна възраст, с интелигентен и приятен вид съвсем нормално и спокойно след като й обяснихме нашия казус, просто отвори един шкаф и там в две различни отделения, защото докумнтите са по азбучен ред - намери нашите регистрационни картони и ни увери, че никой до този момент не се е обаждал в тяхната служба от община Студентска. Каза да се върмем там и да им съобщим, че проблем за приемане на заявленията ни за нова адресна регистрация няма и да й се обадят, за да им съобщи, че ние съществуваме в регистрите и, че картоните ни са налице, а не "затрити".
Преодоляхме задръстванията, решихме да не се ядосваме, и с вярата, че вече ще се придвижи този наш случай, се върнахме в Студентска.
Но не би!
Там попаднахме под обстрела на тази, която ни беше запратила документите на пода, като каза, че няма да ни приеме заявленията, защото не сме й донесли брачното, актовете за раждане  и т. н... При изказаното ни негодувание, че нали проблемът били рег. картони, които са налице и е само въпрос да звънне в Средец, тя се развика, и се скри някъде. Потърсихме шефа им и една друга чиновничка ни посочи вратата на кабинета му. След като ни беше разрешено да влезем при него се наложи да даваме обяснение от начало до край. Съответно той се опита да поясни, че ние не сме редовните, но като му казахме, че държим пред нас да се обади на служителката от Средец и да пита за тези картони, той го направи. Установи верността на думите ни и това, че не сме фантоми. И ни попита какво всъщност искаме!!! Казахме му, че най-малкото, което е необходимо да стори е да повика двете си подчинени  и да им нареди да ни приемат заявленията и може би да ги помоли да ни се извинят за неудобствата, нервите, загубеното време и явната гавра, която са си направили с нас, след като са ни излъгали, че са се обаждали в Средец.
Той ни помоли "да я караме по-спокойно" и че ще говори с тях, но ето на - сега те "работели" и не му се искало да им пречи.
Тогава кипнах и поисках да направи нещо адекватно за началник и че ако трябва и медиите ще занимаем с тази "комедия", той взе, че набра телефона на Цветелина - тази със замаха.
Чухме я от разстояни как крещи истерично, че няма да стане нашето и да не я занимава повече!
Дойде другата и започна да ни дава съвети да си донесем брачното и-.. пак същата песен, ЗАЩОТО - да, картоните били намерени(сякаш си вярваше, че някога са били губени), НО в централната база данни не пишело никъде, че имаме брак!
Просто полудяхме. Набрах номера на една моя близка - режисьор в телевизията и я помолих за съдействие. През което време тези мили чиновници - поомекнаха и ме помолиха да не създаваме усложнения, и ни гарантираха,че на следващия ден ще ни подпишат и приемат заявленията, защото Цветелина сега си била тръгнала, а пък само тя давала Разрешение с Подписа си?!
Тръгнахме си, смазани и като пребити от умора. А трябваше да довършим малкото останало от нашия работен ден.

Не знам докога ще се гаври бюрокращината с хората и с какво право!?
Ще пиша за развоя на нещата, които още са в това състояние. Пожелайте ни успех и здрави нерви, докато получим благоволението на Цветелина...
 



Тагове:   бюрокрация,


Гласувай:
3



1. ka4ak - Моля Ви съвсем учтиво!Обърнете се към европейската комисия за защита на правата на човека и разкажете пред Европа за гаврата извършена с Вас!
14.07.2009 02:10
Ние им плащаме заплатите и ако тримата служители и техните началници не бъдат уволнени дисциплинарно и на Вас не ви изплатят загубеното време!Моля уведомете ни,за да предприемеме мерки такъв произвол,да не може да се случва с български граждани!
цитирай
2. eien - Съсипващо!
16.07.2009 04:25
Горките хора....всички нас ни чакат подобни "опитности", а някои вече сме ги минали и пак не сме застраховани от нови попадения...уфффффффффф...
цитирай
3. krassko - Отдели един час и пусни жалба в Столичва община...
16.07.2009 09:46
Гаранция че ще им свият сърмите на госпожиците и в 15 дневен срок писмено ще те уведомят...

Освен личните карти никакви други документи не са необходими за промяна на жителството. Явно ви разиграват, но и вие спестявате някой неща.
цитирай
4. jenajena - :)))
21.07.2009 10:22
Във Варна си сменяш лична карта и постоянен адрес само срещу думи-просто казваш на какъв адрес ще живееш вече,даже не питат защо...и не искат никакви документи,гледат да те изпратят по-бързо...
цитирай
5. priqtel12 - Явно това е така , след проверките, започнати по места, за които
21.07.2009 10:41
слушах по новините! Благодаря, че се включи! Поздрави!
цитирай
6. анонимен - наивник
23.07.2009 09:47
Дълбоко съчувствам на хората, които са преживели тази гавра на общински чиновници. Еднакви са всички във всички общини на страната. Сякаш са избирани по един калъп. За толкова години никой кмет не се намери да им обясни, че те съществуват благодарение на данъците, които плащаме и на услугите, които трябва да извърши общината. Тотално трябва да се преосмисли устройството на местната власт и да се прекрати феодализма на разни местни кметове-шерифи, феодали, аги и т.н. Трябва да има до всяко гише устройство за гласуване и оценка на работата на всяка служителка/служител от общината и от получените гласове да получава възнаграждението си. Нашите данъци определят работните им заплати. Ние трябва да определяме да ги получават ли или не. Трябва да се прекрати традицията в общините и кметствата да си приемат правила и наредби, които противоречат на Конституцията, законите и на времето, в което живеем.
цитирай
7. анонимен - А защо е документът за граждански ...
23.07.2009 10:36
А защо е документът за граждански брак? Ами ако не сте женени? Просто така - имате деца, живеете заедно! Не противоречи на никой закон, среща се (вече) често у нас. Този документ ми се струва повече от 100% излишен!
А иначе и аз съм търсила ЕГН на брат си, на детето си, на съпруга си, но не и на родителите си! Трябваше само да напиша всичките им имена, които взех от моя акт за раждане.
цитирай
8. анонимен - алагер ком алагер
23.07.2009 11:08
Здравей ,Стела ! Не случайно сложих това заглавие,защото от години водя война-именно това е точната дума-с паразитите бюрократи в България.Моят случай е съвсем различен от твоя,но това не променя същността на нещата.Далеч съм от мисълта да слагам всички държавни служители под един знаменател-има страшно много съвестни от тях,за което им благодаря,но с паразитите действам като именно с такива.Стремя се да им вгорча живота максимално по всякакив начин-като започна от разговори с шефовете им/действително и там има арогантни говеда/,искам да ми покажат съответната наредба/тук вече по принцип побесняват/,заплашвам ги с преса и телевизия,позовавам се на потребителските си права и т.н.В много случаи,признавам,съм страшно гаден и некоректен,но честно да ви кажа понякога и аз се учудвам на успехите си.НЕ ОСТАВЯЙ ГОВЕДОТО И ПРОСТАКА ДА ТИ СЕ КАЧИ НА ГЛАВАТА-това ми е мотото-и апелирам към всички Вас: нека не сме овчедушни и да се оставим да ни мачкат.Бюрокрацията има свойството да се самовъзпроизвежда и точно ние трябва да и пречим.Основата на демокрацията е гражданското общество и това е пътят за създаването му.
цитирай
9. анонимен - с лице към хората
23.07.2009 11:25
това доколкото си спомням е девиза на министъра на държавната администрация. интересно дали тези служители са го чували? а иначе каква е ползата от всички похарчени пари за системи за управление на качеството на общински и областни администрации? със сигурност е отчетена висока удовлетвореност на клиента (гражданите) от предоставяните им услуги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: priqtel12
Категория: Други
Прочетен: 3792291
Постинги: 247
Коментари: 6722
Гласове: 39686
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031