Блогрол
1. Любим линк
2. Сайтът, с който започва деня ми
3. Мястото ми за релаксация
4. Размисли за хората и живота......нещо, което си заслужава да видиш....и прочетеш......
5. За приятелството и приятелите......думи, стихове и музика....
6. Блогът за усмивки, оптимизъм и хубаво настроение
7. НЕЩО ХУБАВО......
8. Летяща, ентусиазирана, слънчева......
9. Блогът, в който "се оставям" на усещанията......летя, мечтая, ЖИВЕЯ истински!
10. Място, където си отпочивам от суетата и напрежението
11. Блог на един хубав човек.........
12. Арт - визитки на блогъри
13. 2012 година
14. Уроците.........
15. "Малкият принц"
16. Пазителят
17. SOS - помощ за деца с редки болести
2. Сайтът, с който започва деня ми
3. Мястото ми за релаксация
4. Размисли за хората и живота......нещо, което си заслужава да видиш....и прочетеш......
5. За приятелството и приятелите......думи, стихове и музика....
6. Блогът за усмивки, оптимизъм и хубаво настроение
7. НЕЩО ХУБАВО......
8. Летяща, ентусиазирана, слънчева......
9. Блогът, в който "се оставям" на усещанията......летя, мечтая, ЖИВЕЯ истински!
10. Място, където си отпочивам от суетата и напрежението
11. Блог на един хубав човек.........
12. Арт - визитки на блогъри
13. 2012 година
14. Уроците.........
15. "Малкият принц"
16. Пазителят
17. SOS - помощ за деца с редки болести
Постинг
06.07.2011 23:56 -
ШОКОЛАДЪТ
Автор: priqtel12
Категория: Забавление
Прочетен: 21674 Коментари: 44 Гласове:
Последна промяна: 07.07.2011 00:35
Прочетен: 21674 Коментари: 44 Гласове:
45
Последна промяна: 07.07.2011 00:35
На 7 юли се отбелязва Европейският ден
на шоколада. На тази дата през 1550 година
от Южна Америка в Испания е доставена
първата партида какаови зърна.
ОБИЧАТЕ ЛИ ШОКОЛАД ????
Предполагам, че отговорът Ви
ще е положителен. Аз също го обичам.
Поставих си за цел да се поровя в Интернет,
за да подбера по-интересни сведения за него.
Защо толкова обичаме шоколад?
Освен необикновеният му вкус, важна роля играят биологически активните вещества, които заставят мозъка да изработват каскада от хормони, които носят удоволствие. За наслаждението е особено важен серотонина, чиято липса води до депресии, а шоколадът повишава неговото ниво в кръвта. Специалистите твърдят, че какаовото масло помага на мозъка да изработва вещество, сходно с опиума и освен това освобождава хормона ендорфин, даващ силно чувство на наслада и веществото фенамин, което е психостимулиращо средство.
Как е достигнал до нас? Най – ранните сведения за шоколада датират от повече от 1500 години от тропическите гори в Централна Америка, където обилните дъждове, високата температура и влажност през цялата година осигуряват идеален климат на растението, от което се извлича шоколада – какаовото дърво. То било боготворено от маите. Думата „какао” на техния език означава „божествена храна”, откъдето произлиза и модерното название на какаовото дърво „Theobrama Cacao”, означаващо „Храна на боговете”. Маите варели пикантна сладко-горчива напитка, като опичали и стривали семките на какаовото дърво (какаовите зърна) заедно с царевични зърна и люти чушки и оставяли сместта да ферментира. Готовата напитка била използвана за церемонии и била консумирана най-вече от богатия и религиозен елит.
Ацтеките, които обитавали Централно Мексико, също почитали какаовите зърна, но понеже живели по-на север, добивали зърната чрез търговия или като военни трофеи. Те ценели зърната толкова много, че дори ги използвали като валута – със 100 зърна можело да се купи пуйка или роб, а данъците били събирани също в какаови зърна. Ацтеките наричали напитката от какао „ксоколатл”, което днес е достигнало до нас като „шоколад”. Шоколадът бил донесен в Европа от Кортез, като до този момент конквистадорите се научили да правят напитката по-подходяща заевропейския вкус, като смесвали стритите изпечени какаови зърна със захар и ванилия и по този начин неутрализирали пикантната горчивина на питието, което пили ацтеките.
Според легендите или английски пирати са конфискували шоколада от испански кораб и са пренесли питието на Острова или италиански търговци са закупили тайната. Много държави установили какаови колонии. Британците засели какао на о-в Цейлон. Холандците създали плантации във Венецуела, на о-в Ява и о-в Суматра. Франзуците пък фокусирали вниманието си върху Западните Индии. Скоро корабите им започнали да превозват достатъчно какао за европейския пазар.
Първата шоколатерия била открита в Лондон през 1657 г. Появили се и специални сервизи за сервиране на шоколад. В началото на 18 век французин на име Дорет, изобретил хидравлична преса, с помощта на която превръщал какаовите семена в паста. Не много след това друг французин създал парната шоколадова мелница. Така започнало масовото производство на шоколад. Новите технологии позволили обработката му до фина паста и до шоколадов блок.
Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г.
от Джон Кедбъри. Едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер
и Анри Нестле добавили кондензирано мляко към шоколада
и така създали продукта, познат днес като млечен шоколад.
През 1879 г. пък Рудолф Линдт създал още едно
важно приспособление – коничната машина, която пресовала
пастата от какаовите семена в сочни шоколадови блокчета.
Шоколадът станал популярен и като съставка на други сладкиши.
До 1930 година вече съществували
близо 40000 различни вида шоколад.
Той е популярен главно в Европа и Америка.
Процесът за създаването на един шоколад
започва със събирането на узрелите шушулки
от какаовото дърво.
Те се отрязват от дървото с мачете или се свалят с пръчка, отварят се и от тях се изстъргват какаовите зърна, които се оставят на купове
за няколко дни да ферментират и след това се разстилат на открито в продължение на 5-7 дни (в зависимост от времето), за да изсъхнат. Трябва да се внимава да се събират само узрелите плодове, защото те създават специфичния вкус на шоколада. Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат, за да се отпуснат обвивките им и след това се „издухват” от тях, след което ядката на зърното се разчупва на малки парченца и се смилат, а маслото от тях се отделя. След втвърдяване на тази маса, се получава горчивия натурален шоколад и в него се добавя подсладител.
Допълнително шоколадът може да се съдържа мляко (получава се млечен шоколад), ядки (лешници, бадеми), стафиди, или плодови пълнежи. Само от какаово масло, без да се добавя какаова маса, се произвежда бял шоколад. Предлага се и аериран шоколад, съдържащ известно количество въздух под формата на мехурчета.
ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ШОКОЛАДА:
~ Шоколадът подобрява настроението. Веществото триптофан, което се съдържа в него, допринася за производството на ендорфини, хормоните на щастието. Счита се, че шоколадът може да лекува депресия.
~ Шоколадът лекува кашлица и се справя с това почти по-добре от специалните лекарства. Той няма и странични ефекти за разлика от хапчетата.
· Шоколад помага при токсикоза по време на бременност. В допълнение шоколадът намалява риска от усложнения по време на раждането и след него, защото отпуска мускулите и укрепва кръвоносните съдове.
~ Шоколадът предотвратява образуването на смъртоносни заболявания, защото съдържа естествени антиоксиданти - катехини, които също забавят процеса на стареене в тялото. Съдържащите се в него флавоноиди и феноли, предотвратяват появата на инфаркт и инсулт. Те предпазват и укрепват системата на кръвообращението, предотвратяват стеснение на съдовете.
~ Шоколадът не разваля формата. Освен, ако в шоколадите не са добавени мляко, захар, ядки, стафиди. Черният шоколад е диетичен. Съществува дори шоколадова диета. Тя включва 100 грама горчив шоколад на ден с чаша черно кафе, което ускорява метаболизма, плюс вода или чай. Диетата обещава загуба от 4 килограма на седмица.
~ Шоколад се използва активно и в козметологията. Салони за красота често предлагат шоколадови процедури.
~ Шоколадът е богат на магнезий, фосфор и калций, които регулират клетъчния метаболизъм и засилват костната система.
~ Шоколадът е мощен афродизиак. Според последни проучвания той предизвиква четири пъти по-силни и страстни целувки. Хората харчат за шоколад всяка година до 7 милиарда долара. Консумацията на шоколад се увеличава значително в края на есента. Средната годишна консумация на шоколад от един човек е 5.5 килограма. Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около
10 000 блокчета шоколад.
ЛЮБОПИТНО:
Според вестник „Дейли експрес” в статия на 09.02.2011 г. шоколадът е провъзгласен за най-новата „суперхрана”. Нещо повече - учени от центъра „Хърши” в САЩ твърдят, че той е много по-полезен от плодовете. Те са доказали, че 1 грам шоколад съдържа повече здравословни растителни съединения и антиоксиданти и има по-висока хранителна стойност в сравнение с плодов сок, след сравняване на какаов прах с прах от плодове на боровинки, които се смятат за едни от най-полезните за организма плодове заради състава на полезните вещества в тях. Откритието на учените означава, че какаовите зърна отговарят на многобройните критерии, според които плодовете
се окачествяват като „суперплод”. Какаовите флаваноли, които се срещат в изобилие в черния шоколад, облекчават умората и стимулират мозъка. Смята се, че напитката води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв в мозъка. Психолози помолили 30 души да извършат на ум аритметични сметки преди и след като са яли богат на флаваноли черен шоколад
или са пили какао.
Изследването, осъществено от учени от университета Нортумбрия, установило, че най-ефективна е дозата от 50 милиграма флаваноли за неутрализиране на умората при умствено натоварване. Те се равняват на пет парчета шоколад на ден. Независимо, че какаото е по-калорично от чая или кафето, то не води до напълняване. Дори една малка чаша какао предизвиква чувство на ситост и човек не преяжда.
Но внимавайте!!!! Въпреки, че съставките на какаото като цяло са полезни за хората, парченце шоколад оказва вредно влияние при кучетата и може да бъде смъртоносно за малки кученца. Шоколадът е силно токсичен и за папагалите.
Повече за историята на шоколада
може да научите от клиповете по - долу:
Вълнообразно
Руските учени: Американците стъпиха на Л...
Нашата мила родна асемиотична действител...
Протести срещу поскъпването тока - обяви...
Нашата мила родна асемиотична действител...
Протести срещу поскъпването тока - обяви...
1.
naidobriq -
Толкова много го обичамеее..:))
07.07.2011 00:14
07.07.2011 00:14
Благодаря за най-сладкия и вкусен постинг..:))
Добър да е денят ти..желая ти го от сърце..
цитирайДобър да е денят ти..желая ти го от сърце..
Благодаря ти!
Хубав да е и твоят ден, пълен със сладки моменти /не само с шоколад ;) /
цитирайХубав да е и твоят ден, пълен със сладки моменти /не само с шоколад ;) /
3.
bombina -
Много обичам шоколад чер натурален ...
07.07.2011 00:22
07.07.2011 00:22
Много обичам шоколад чер натурален с цели ядки -бадеми или лешници.
/ Малко неудобно стана с музиката която тръгва. Стреснах приятеля ми, който вече спи/
цитирай/ Малко неудобно стана с музиката която тръгва. Стреснах приятеля ми, който вече спи/
И аз много обичам шоколад! Хубав постинг!
цитирайbombina написа:
Много обичам шоколад чер натурален с цели ядки -бадеми или лешници.
/ Малко неудобно стана с музиката която тръгва. Стреснах приятеля ми, който вече спи/
/ Малко неудобно стана с музиката която тръгва. Стреснах приятеля ми, който вече спи/
Радвам се, че се отби!
шоколадено настроение и ОБИЧ!
:*
фея
цитирай:*
фея
Кой ли не обича шоколад, миличка!
Сладък и вълшебен ден!:)))
цитирайСладък и вълшебен ден!:)))
8.
hristo27 -
Ето, това вече е за оправяне на на...
07.07.2011 09:56
07.07.2011 09:56
Ето, това вече е за оправяне на настроенето, ако то не е на нужното ниво!
цитирайНе съм фен на шоколада и изделията от него, но съм ФЕН на любителите му, Ива!
Хубав и сладостен ден, с шоколадов аромат и вкус на всички приятели, които се отбият тук: вашите щастливи усмивки ще заредят и мен с приятни емоции :)))
цитирайХубав и сладостен ден, с шоколадов аромат и вкус на всички приятели, които се отбият тук: вашите щастливи усмивки ще заредят и мен с приятни емоции :)))
Няма как шоколад...
отивам да си купя...
цитирайотивам да си купя...
Много обичам шоколад и всеки ден си хапвам с най-голямо удоволствие!!!
Сладък ден, Приятелче! :)
цитирайСладък ден, Приятелче! :)
в отношенията ми с шоколада. Почти не ми прави впечатление дълго време, а после като ме прихване нещо и го ям като невиждала. Вече знам защо.
Хубав и сладък постинг, няма две мнения :)
цитирайХубав и сладък постинг, няма две мнения :)
Най - обичам черния, без ядки и на малки парченца ( повече от пет ) , които бааавничко се разтапят по небцето. Изтичвам до магазина, така де - да уважим празника!
Хубав, сладък ден, Ива! :))
цитирайХубав, сладък ден, Ива! :))
Сладко постингче :))
цитирайТОЧНО ДНЕС ми се празнува ,но съм на принудителна диета/никакъв шоколад/.Това живот ли е ?:(
цитирайfeq написа:
шоколадено настроение и ОБИЧ!
:*
фея
:*
фея
ivankalilova написа:
Кой ли не обича шоколад, миличка!
Сладък и вълшебен ден!:)))
Сладък и вълшебен ден!:)))
hristo27 написа:
Ето, това вече е за оправяне на настроенето, ако то не е на нужното ниво!
19.
priqtel12 -
Благодаря ти, скъпа фенке ;) ....ние пък ще си хапнем и заради теб!
07.07.2011 12:06
07.07.2011 12:06
divna8 написа:
Не съм фен на шоколада и изделията от него, но съм ФЕН на любителите му, Ива!
Хубав и сладостен ден, с шоколадов аромат и вкус на всички приятели, които се отбият тук: вашите щастливи усмивки ще заредят и мен с приятни емоции :)))
Хубав и сладостен ден, с шоколадов аромат и вкус на всички приятели, които се отбият тук: вашите щастливи усмивки ще заредят и мен с приятни емоции :)))
Поздрави, Дима! И благодарности за чудесните пожелания!
zaw12929 написа:
Няма как шоколад...
отивам да си купя...
отивам да си купя...
compassion написа:
в отношенията ми с шоколада. Почти не ми прави впечатление дълго време, а после като ме прихване нещо и го ям като невиждала. Вече знам защо.
Хубав и сладък постинг, няма две мнения :)
Хубав и сладък постинг, няма две мнения :)
vilidimova написа:
Много обичам шоколад и всеки ден си хапвам с най-голямо удоволствие!!!
Сладък ден, Приятелче! :)
Сладък ден, Приятелче! :)
megg написа:
Най - обичам черния, без ядки и на малки парченца ( повече от пет ) , които бааавничко се разтапят по небцето. Изтичвам до магазина, така де - да уважим празника!
Хубав, сладък ден, Ива! :))
Хубав, сладък ден, Ива! :))
Хубав ден!
phoenix2000 написа:
Сладко постингче :))
iliada написа:
ТОЧНО ДНЕС ми се празнува ,но съм на принудителна диета/никакъв шоколад/.Това живот ли е ?:(
Но нищо, ти си определи друг ден за празнуване и се усмихни, предвкусвайки удоволствието.
Поздрави!
ognena71 написа:
И аз много обичам шоколад! Хубав постинг!
Поздрави и слънчев ден!
Обожавам шоколад ,особено черен ,от това не мога и не искам да се отказвам .
А и последните проучвания са в моя полза .
Поздрави и сладък ден !
цитирайА и последните проучвания са в моя полза .
Поздрави и сладък ден !
хапвай с удоволствие, Таня!
цитирайна диета съм:)))))
цитирайтой става и за диета.
Хубав ден, Гери!
цитирайХубав ден, Гери!
Хубав и приятен постинг, прияде ми се шоколад:)
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Хубава шоколадова вечер от мен! Поздрав!:)
цитирайДецата най-добре знаят защо!
И най-намръщеният човек ще се усмихне, когато си похапне от него!
Шоколадова лятна вечер - усмихната и прохладна!
:)))
цитирайИ най-намръщеният човек ще се усмихне, когато си похапне от него!
Шоколадова лятна вечер - усмихната и прохладна!
:)))
изкусители такива!!!!
:)))))))))))))
Валя
цитирай:)))))))))))))
Валя
Изводът е, че трябва да хапваме шоколад щом го обичаме :)
цитирайsparotok написа:
Хубав и приятен постинг, прияде ми се шоколад:)
Поздрави!
Поздрави!
kometapg написа:
Хубава шоколадова вечер от мен! Поздрав!:)
yotovava написа:
изкусители такива!!!!
:)))))))))))))
Валя
:)))))))))))))
Валя
lulu240 написа:
Изводът е, че трябва да хапваме шоколад щом го обичаме :)
Даааа, така е....Полезен е, можем да си хапваме!
Благодаря за интересната история на щоколада и неговите полезни за здравето качества ...Зъл терминатор съм на шоколада!:)))
цитирайче ти е било интересно.
цитирайИ моя отговор е положителен:)))
Привет!:)
цитирайПривет!:)
радвам се, приятелю!
Не съм се и съмнявала!
цитирайНе съм се и съмнявала!
44.
анонимен -
А ето и една фен-страница за феновете на шоколада
10.02.2012 17:51
10.02.2012 17:51
https://www.facebook.com/pages/-Love-Chocolate-/203304539690256
Във Фейсбук ! :))
цитирайВъв Фейсбук ! :))